„Pentru anul 2015 se alocă un plafon al garanțiilor care pot fi emise potrivit art. 1 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 60/2009, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 368/2009, cu modificările și completările ulterioare, de 2.500 milioane lei”, se arată în textul documentului.
Până în toamna anului trecut, FNGCIMM a acordat aproximativ 126.200 de garanții, contracte încheiate în perioada 2009-2014, valoarea finanțărilor susținute fiind de circa 4,8 miliarde euro. În primele nouă luni de anul trecut, numărul de garanții acordate în cadrul programului a fost de aproximativ 20.500, cu finanțări accesate în valoare de 736 milioane euro.
Ulterior, Guvernul a suplimentat cu 400,5 milioane de lei a plafonului disponibil pentru emiterea de garanții în cadrul programului, până la 31 decembrie 2014.
Potrivit datelor disponibile pe pagina de web a FNGCIMM, prin intermediul căruia se acordă garanțiile de stat, băncile participante la program sunt: BCR, BRD, Raiffeisen Bank, Banca Românească, Alpha Bank, Millennium Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, EFG Bancpost, Piraeus Bank, Intesa Sanpaolo România, UniCredit Țiriac Bank, Credite Agricole, OTP Bank, Bank Leumi, RIB Bank, ING Bank și Marfin Bank.
Programul Prima Casă a fost introdus în anul 2009, iar din anul 2011 și până anul trecut, garanțiile pentru creditele destinate achiziției sau construcției de locuințe se acordă de către finanțatorii care au optat pentru a prelua 50% din riscurile asumate de stat în cadrul etapelor anterioare, în limita plafonului reutilizat, rezultat în urma restrângerii garanției statului, precum și a plafonului suplimentar acordat în anul 2012 și 2013.
Valoarea maximă a unei garanții individuale se determină prin aplicarea unui procent de garantare de 50% din finanțarea garantată.
Creditele Prima Casă au o dobândă compusă din indicele ROBOR la trei luni plus o marjă fixă de cel mult 2,5 puncte procentuale.
Beneficiarii tebuie să dispună de un avans de minimum 5% din prețul de achiziție a locuinței, care acoperă diferența dintre prețul de achiziție rezultat din antecontractul de vânzare-cumpărare și finanțarea garantată (95%).